torstai 11. helmikuuta 2010

Irlantilainen aamiainen

Tänään se sitten tapahtui. Kuukausien odottelun jälkeen. Olen tiennyt tämän hetken koittavan jo reilun kuukauden ajan ja valmistautunut siihen hengessäni. Selvitellyt historiaa. Tutustunut osa-alueisiin. Ja lopulta odotus palkittiin. Söin täyden irlantilaisen aamiaisen. Hetki jaettiin hyvässä seurassa. Piia tuli Porista asti aamiaista kanssani nauttimaan aina tänne Limerickiin asti!

Aloitimme aamun kevyellä aamupalalla: teetä, paahtoleipää, hedelmää ja jogurttia. Irlantilainen aamiainen kun on selkeästi brunssiin verrattavissa oleva kokonaisuus. Ja emme halunneet heti pedeistämme nousta ja rynnätä eteen tulevaan kahvilapubi-yhdistelmään sitä nauttimaan. Vaan ensin piti voida nauttia täydellisestä auringonpaisteesta, joka jo toista päivää rivissä hellii Limerickiä. Sekä kerätä sopiva näläntunne voidakseen myös syödä tämän kohta eteen tarjoillun kokonaisuuden.

Aamiaispaikan valinta osoittautui yllättävän haastavaksi. Kello oli meidän aamiaisaikaamme jo melkein 2 pm. Käsitykseni siitä, että Limerickissä on runsaasti paikkoja, joissa aamiaista tarjotaan koko päivän ajan, osoittautui virheelliseksi. Aikamme kierrettyämme kuitenkin löysimme Cappuccinos -nimisen kahvilan, jossa meille luvattiin tarjoilla täysi irlantilainen aamiainen eli paikan sanaston mukaan Large Irish Breakfast.


Alkaako täältä aamiaisperinne? Cappuccinos

Aamiaiseen kuului papuja tomaattikastikkeessa, kevyesti paistettu muna (lue keltuainen oli juoksevassa muodossa), pekonia, kaksi makkaraa (white budding, black budding loisti poissaolollaan!!!!), kaksi paahtoleipää, voita, kaksi viipaletta tomaattia, paistettuja säilykeherkkusieniä ja kuppi kahvia.


Large Irish Breakfast. Kokonaisuuden hinta 8,95 e

Ensimmäinen keskustelu aamiaista tarjoavan kahvilapubiyrittäjän kanssa saatiin aikaan aiheesta kuinka paljon kahvia annokseen kuuluu. Minä kun olin mielessäni nähnyt edessäni pannullisen kahvia ja tähän annokseen kuului vain yksi kupillinen. Jalosti kahvilapubiyrittäjä kuitenkin lupasi maksua vastaan tarjoilla meille myöhemmin toiset kupilliset. Olimme jo ehtineet päättää, että menemme toiseen kahvilaan nauttimaan ne toiset kupilliset kahvia, kun herra kuitenkin tuli kaatamaan meille santsikupit! Ja toi hän vielä jälkiruoaksi pienet suklaaleivokset kermavaahtonokareella höystettynä. Liekö syynä ollut se, että hän halusi pitää kahvilan ikkunapaikan kansoitettuna. Luoda näin mukavan paikan illuusion. Eikä siinä mitään. Nautimme aamiaisestamme täysin rinnoin ja jaksoimme sen voimalla hyvin aina päivälliseen asti.

Piian on täällä seuranani lauantaihin asti. Seuraavaksi menemme kokemaan irlantilaista perinteistä livemusaa ja Guinness'ia. Ja huominen tuo tullessaan uusia seikkailuja.

2 kommenttia:

  1. Tuota yhdistelmää ei ehkä voi joka päivä syödä (ainakaan maailman sydäntohtorien yhteensulauman suositusten mukaan), mutta vesi herahtaa kyllä kielelle pelkästä ajatuksesta (ja kuvista). Onko siellä myös tapana syödä five o'clock tea:tä? Sandwicheja ja skonsseja ym.?

    VastaaPoista
  2. Juu Irish heart foundation ei puhu aamiaisen puolesta päivittäisessä käytössä. Mutta kokemus oli mukava. Istua makkaroiden kanssa aamiaispöydässä ajan kanssa. Täällä se 5 o'clock tea ei ole käsitteenä tuttu. Täällä on lunch ja dinner. Luulen muutenkin että tää City Campus ei ole mikään perinteisen irlantilaisen kulttuurin perikuva.... :D

    Sconssit ja sandwichit kuuluu tosin ruokavalioon. Etenkin mulla leivät kulkee eväänä' joka päivä. Koska täällä se kouluruoka on kanssa tosi kallista.

    VastaaPoista