lauantai 24. huhtikuuta 2010

Educations elective esittäytyy

Olen koko tämän kevään saanut tehdä vastoin ennakko-odotuksia kursseja paikallisten opettajaopiskelijoiden kanssa. Jos menemme taaksepäin historiassa, niin täällä Limerickissä olen vaihtarina maantieteiljöille suunnatulla paikalla. Tästä on seurannut pientä skismaa aina välillä. Erityisesti, kun järjestelin itselleni mahdollisuuden todella tehdä kaikesta huolimatta näitä opettajaopiskelijoiden kursseja. No nyt kevään kääntyessä oikeastaan kesäksi on tätä menneisyyttä turha miettiä. Nämä opettajaopiskelijoille suunnatut kurssit, kun tekivät keväästäni merkittävästi mielekkäämmän kuin viime syksy oli. Olen siksi erittäin tyytyväinen eripuraisuuksista huolimatta.

Educations elective on kurssina etäisesti suomalaisia sivuaineita vastaava järjestelmä. Jokainen opiskelija saa ikään kuin erikoistua johonkin itseään kiinnostavaan opetettavaan aineeseen. Tietysti kokonaisuus on suppeampi kuin on sivuaineet. Ainoastaan 6 opintopistettä laajuudeltaan. Eikä näitä vaihtoehtoja voi ottaa kuin yhden. Tämän kurssin otin tietysti siksi, että luvassa oli käytännön läheistä aktiviteettia kahdesti viikossa koko kevään ajan. Tämä minun kuvataidekurssini oli sitä paitsi kuulemani mukaan ehdottomasti kiinnostavin kurssi. Vaikka paljon aikaa kului niiden jättihedelmien tekemiseen ja oma sateenvarjoprojekti jäi vähän sivuosaan sanoisin silti kurssin olleen hyvin kiinnostava.

Nämä taito- ja taideaineisiin perustuvat vaihtoehdot esittäytyivät torstaina. Draama aloitti. Kuvataide esitteli osaamistaan seuraavaksi. Lopuksi vielä muusikot esiintyivät. Heidän panoksensa oli hyvä, mutta ehdottomasti liian pitkä. Kahden tunnin mittainen konsertti on liian pitkä, jos ei satu saamaan kappelista istumapaikkaa, kuten minulle kävi. Taideluokka järjesteltiin paraatikuntoon kuluneen viikon aikana. Aina ajoissa olevat irlantilaiset päättivät vielä maalata luokan seinät keskiviikkona, jolloin oli jo tarkoitus laittaa työt esille torstaita varten. Kaikki saatiin kuitenkin valmiiksi ja näyttämään hyvältä.

Näyttelyssämme pääosaa esittivät omat henkilökohtaiset projektimme. Kuitenkin suurimman osan ajasta vieneet hedelmätkin pääsivät esille. Hyvä niin. Ne näyttivät meinaan todella hyviltä ja onnistuneilta!


Jättihedelmät harjoittelevat. Varsinaisesti ne pääsevät esille Hunt Museumiin heinäkuussa. Porukassa ne näyttävät hyviltä. Sitruunakin kaikkien ongelmien jälkeen ei eroitu mitenkään epäedukseen. Samalla näyttelyvieraat antavat kokoperspektiiviä.


Yhden kurssilaisen projekti käsitteli muumioita. Täälläkin on perinteisiin kuulunut kääriä ruumiit kankaisiin ja näin estää hävittäjäeliöitä tekemästä tuhojaan. Hän teki yhden ruumiin malliksi savesta. Erittäin kiinnostava ja uniikki aihe tämäkin.


Yhdellä musiikki on lähellä sydäntä. Hän maalasi musiikin tuomia mielikuvia CD-levyihin. Myös yleisö sai osallistua. Mukava idea tämäkin.


Muitakin ideoita oli runsaasti. Kaikilla taustalla piti olla jotenkin Still Life käsite. Hyvin harvalla se lopulta näkyi itse työssä liian päälle käyvästi. Tässä vielä kerran omat sateenvarjoni. Ne pääsivät lopulta myös luokkaan esille. Siellä ne näyttivät oikei hyvälle, koska varjoihin maalatut tekstit näkyivät auringon valon ansiosta varjoista läpi. Tosin kukaan ei tainnut ymmärtää, että varjoihin saa ja kuuluukin koskea ja niihin kirjoitettuja viestejä selvitellä ja lukea.


Lopullinen sijainti sammakkoperspektiivistä.

Kaikkiaan oli kyllä kiva, että tällainen näyttely järjestettiin. Näyttely on pystyssä taideluokassa vielä kolme viikkoa. Voin näin ollen viedä sinne sitten kaikki kaksi vierasta, jotka näillä näkymin pääsevät käymään kuitenkin Irlannissa.

Parasta tässä omassa education elective valinnassani on varmaan ollut kuitenkin se, että olen ollut koko ajan todella innoissani ja ikään kuin löytänyt kiinnostuksen tehdä tällaisia taideprojekteja tulevaisuudessakin. Nyt opintojen enää luovuuttani rajoittamatta voin tehdä vaikka mitä juttuja ja ottaa kantaa taiteen keinoin. Esimerkiksi luonnosten piirtäminen on ollut mukavaa ja teen niitä jopa ennen varsinaista työtä. Sekä katuleimojen suunnittelu on jo kovassa vauhdissa. Voin lähteä valloittamaan Poria sitten, kun ensin pakkaankamani täällä ja valloitan sen Skotlannin ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti